Így készül a legjobb stíriai metélt
Egy ok nélkül elhanyagolt édesség, ami igazán megérdemli, hogy a megterített asztal ékkőve legyen.
Stíriai metélt - Hozzávalók:
- 1 kg túró
- 200 g porcukor
- 500 g rétesliszt
- 600 g vaj
- 60 g mazsola
- 10 db tojás
- 1 db citrom
- 6 dl tejföl
- só
Elkészítés
A tehéntúrót szitán áttörjük, keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a lisztet, 5 tojás sárgáját, 1 dl tejfölt, jól összegyúrjuk. úgy, hogy szilárd burgonyametélthez hasonló tésztát kapjunk belőle. A nyújtódeszkát liszttel meghintjük, az előkészített tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és ceruza vastagságú metéltre vágjuk. Megfelelő nagyságú edényben vizet forralunk, gyengén megsózzuk, és a tésztát kifőzzük. Leszűrjük, félretesszük.
Habüstben a vajat a tojássárgájával és a porcukorral simára keverjük, reszelt citromhéjjal, mazsolával ízesítjük, hozzáadjuk a tejfölt, és beletesszük a már kifőtt metéltet. Lazán összekeverjük, kivajazott tepsibe helyezzük, és sütőben szép pirosra sütjük. Előmelegített tálon forrón tálaljuk.