Ha valami retró, akkor ez az: Citromrolád, ahogyan a nagyi sütötte
Az édes és a savanyú csodás találkozása egy sütiben.
Citromrolád
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek cukor
- 1 csipet só
- ½ cs sütőpor
A citromos krémhez:
- 2 citrom
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg vaj
- ½ dl víz
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a fehérjét pedig a sóval kemény habbá verjük. A cukros tojáshoz szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a habot, vigyázva arra, hogy ne törjön össze. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha kész, még 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a piskóta összeesik. És akkor jöhet a citromkrém, amihez a cukrot a vízzel és a citrom kifacsart levével felforraljuk, beletesszük a vajat, majd azonnal levesszük a tűzről. Félretesszük és hagyjuk kihűlni. Ekkor habverővel habosítjuk és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A kihűlt tésztát megkenjük a jól kikevert citromkrémmel, ezután felcsavarjuk úgy, mint a piskótatekercset. A maradék krémmel és citromdarabkákkal díszítjük, majd hűtés után szeleteljük.