Zöldséges húsgombócleves – egy igazán finom és gyors leves szombatra
Ilyen az, amikor a nyár ízei találkoznak.
Zöldséges húsgombócleves
Hozzávalók:
- 30 dkg darált pulyka- vagy sertéscomb
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 szál újhagyma
- 2 krumpli
- 2 marék zöldborsó
- 1 leveskocka
- 1 tojás
- 1 púpos tk pirospaprika
- zabpehely
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A leveshez a felaprított újhagymát megdinszteljük, majd a krumplin kívül megfuttatjuk rajta a répát, a petrezselyemgyökeret és a borsót is, végül az egészet felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (de ennél a műveletnél azt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a következőleg beledobott leveskocka és a húsgombóc is tartalmazza mindkettőt). Beledobjuk a kockát, és kb. 20 percig főzzük a zöldségeket. Ekkor mehetnek bele a gombócok, amikhez először megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd levéve a tűzről rászórjuk a pirospaprikát. Ha kihűlt, összedolgozzuk a darált hússal, a tojással, sózzuk, borsozzuk és annyi zabpehelyet szórunk hozzá, hogy a masszából csinos kis gombócokat tudjunk formázni. Ha a levesben már majdnem megpuhultak a golyók is, beledobjuk a darabokra vágott krumplit. Ha már minden puha, a tűzhely lezárása előtt kb. 2-3 perccel a levesbe tesszük az összekötött petrezselyemzöldet.