Gombával töltött pulykamell - Recept
Az ünnepek alatt egy dologból biztos keveset kapunk: időből. Nem elég, hogy az ajándékokat be kell szerezni, ünnepi hangulatot kell varázsolni otthonunkba, de még a főzésről is a háziasszonyoknak kell gondoskodnia, amely ilyenkor több órás elfoglaltságot jelent a konyhában. Ilyenkor jól jöhetnek a praktikák, amelyek segítenek lerövidíteni a konyhában eltöltött időt.
Hozzávalók
- 280 g egész gombafej
- 2 nagy, egyenként 25 dkg-os pulykamell
- só
- őrölt fekete bors
- 12 szelet pulykasonka
- 12 szelet trappista vagy füstölt sajt
- 12-14 vékony szelet füstölt, főtt császárszalonna
- 2 ek olaj
Elkészítés
A pulykaszeleteket lapjában bevágjuk és kihajtjuk úgy, hogy egyenletes vastagságú szelet legyen belőle. Téglalap alakúra kissé kiverjük, mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk. Két nagyobb alufólia lapot kiterítünk, enyhén megolajozzuk, és a császárszalonna szeleteket egymás mellé ráfektetjük úgy, hogy fölfelé nézzenek. Erre tesszük a pulykamellet, amire először sonka-, majd a sajtszeletek kerülnek. Felénk eső oldalukat egy csíkban a lecsöpögtetett gombafejekkel megrakjuk, majd a húst a fólia segítségével föltekerjük. A fólia két végét ellentétes irányba csavarjuk, így a göngyölt hús szép hengeres formájú lesz. Egy serpenyőben, közepesen erős lángon 12-14 percig sütjük, közben többször megforgatjuk, hogy minden oldala megsüljön.
Ha melegen tálaljuk, 4-5 percnyi pihentetés után a fóliából kibontjuk, a pecsenyét vastagabb szeletekre vágjuk, tányérra rakjuk. Burgonyapüré, vörösboros aszalt szilva, és lecsöpögtetett, vajon pirított gombafejek illenek köretnek hozzá. Ha hidegen tálaljuk - szép hidegtál készíthető belőle -, a fóliában hagyjuk kihűlni, és hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt kicsomagoljuk, 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük, tányérra rakjuk. Sok-sok zöldsalátával tálaljuk.
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!