Gasztrónomiai különlegesség: kínai márványtojás

A tradicionális kínai konyha egyik látványos fogása a Holdújévkor felszolgált márványtojás, melynek elkészítése nem is ördöngösség. Ha látványos falatkákra vágysz a kerti partik vagy családi ebédek alkalmával, készítsd el ezt az egzotikus tojáskülönlegességet.
A márványtojás neve a több órás főzési és színezési folyamat eredményeként létrejött mintázatából ered. Az egzotikus hatású finomságok a hidegtálak csodás díszei lehetnek, hisz biztos, hogy mindenki szeme megakad a szokatlan tojásokon. Persze ízlések és pofonok, sokakat taszít a megszokottól eltérő tojás.
Elkészítése
1. Első lépésként főzzük keményre a tojásokat, majd ha már megfőttek, mártsuk őket pár percre hideg vízbe.
2. A kihűlt tojásokat kemény felületen görgessük végig párszor vagy óvatosan ütögessük meg őket. A cél, hogy a héj minél látványosabban repedezzen meg, de a héjdarabkák ne essenek le.
3. Az általunk választott fűszereket és színezőket tegyük egy hideg vízzel teli lábosba, majd óvatosan helyezzük bele a lébe a tojásokat is és lassú tűzön forraljuk fel a vizet. A forrás után tegyünk egy fedőt a lábasra, majd a legkisebb fokozaton főzzük tovább 1-2 órán át a tojásokat.
4. A kiszabott idő lejárta után hagyjuk a lében kihűlni a tojásokat majd óvatosan pucoljuk meg őket.
Mivel színezzük?
A sötétebb, barnásabb mintázathoz fekete teát, kávét, hagyma héjat használjuk, míg a sárgás színezethez curryt, kurkumát adjunk a vízhez. A bordó színek eléréséhez a vörösbor és céklalé ideális, míg a zöld árnyaltokat csalánnal, spenóttal, citromfűvel varázsolhatjuk a tojásokra.
Fűszerezés
A színezéshez használt fűszerek meghatározzák az alapízt, de ezen felül is adhatunk a vízhez ízesítőket. A szójaszósz egzotikusabbá teheti az ízeket, a tradicionális kínai recept szerint azonban csillagánizst, édesköményt, fahéjat, szecsuani borsot vagy szegfűszeget adnak a léhez.