Francia halleves - Bouillabaisse
A halételek szerelmeseinek igazi ajándék ez a francia leves, ami tartalmas összetétele miatt nemcsak előétel, hanem főfogás is egyben.
Hozzávalók
- 1 kg tengeri hal
- 50 dkg mirelit kagyló
- 50 dkg halnyesedék
- 70 dkg paradicsom
- 3 fej hagyma
- 1 édesköménygumó
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés erőspaprika
- sáfrány
- kakukkfű
- babérlevél
- olivaolaj
- só
- bors
Elkészítés
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felszeletelt édesköménygumót, a paradicsomot és a halnyesedéket. Sóval, borssal, sáfránnyal, kakukkfűvel ízesítjük. A levest fél óráig főzzük, majd kivesszük belőle a halnyesedéket, a többit pedig összeturmixoljuk. Az így kapott halalaplében megfőzzük a tengeri halat és a kagylót. Ízlés szerint csípős paprikával és babérlevéllel fűszerezzük. Ha megfőtt, a halat és a kagylót kivesszük, melegen tartjuk.
A levest pirítóssal előételként, a halat és a kagylót pedig második fogásként tálaljuk.
Készítsd el a pikáns zöldséges hallevest is!