Falatok tévézéshez
Néha jól esik olyan ételt készíteni, amit el lehet fogyasztani a tévé előtt ülve, minden különösebb előkészület nélkül.
Spanyol avokádós pirítós
Hozzávalók:
toast kenyér
fokhagymás majonéz
füstölt sonka szeletek
avokádó
A pirított kenyérszeleteket kenjük meg majonézzel, majd tegyünk rá egy szelet sonkát és egy adag avokádót. Ez utóbbit tetszés szerint szeletekre vághatjuk, vagy pépesíthetjük is, a sonka miatt nem igényel sót, de ha vegetáriánusokat is várunk, akkor érdemes egy picit megsózni.
Olasz paradicsomos bruschetta
Hozzávalók:
paradicsom
fokhagyma
teljes kiőrlésű kenyérszeletek
oliva olaj
só, bors, bazsalikom
A paradicsomot vágjuk a lehető legapróbb darabokra. Zúzzuk szét a fokhagymát és keverjük a paradicsomdarabkákhoz, majd adjunk hozzá egy kevés olajat, és apróra vágott bazsalikomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. A kenyérszeletek mindkét oldalát pirítsuk meg egy kicsit, és fektessük őket tányérra. Finoman locsoljuk meg olajjal, és kanalazzuk rájuk a paradicsomos keveréket. Tetejére néhány szelet mozarella sajtot is tehetünk.
Mexikói nachos
Hozzávalók:
tortilla csipsz
hagymásbab
sajt
jalapeno paprika (vagy egyéb csípős vagy csemege savanyított paprika)
salsa szósz
guacamole
tejföl
Melegítsük elő a tűzhelyet. Rakjunk egy tűzálló tálba egy réteg tortillát, merjük rá egyenletesen a babot, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Erre jöhet a jalapeno paprika, ezután mehet a sütőne, amíg a sajt meg nem olvad. A tetejére mehet a salsa,a tejföl és a guacamole.
Csipszet is nyugodtan tegyünk az asztalra, amit különböző szószokkal tehetünk különlegesebbé. Ha valaki jobban kedveli, akkor zöldségeket is felszolgálhatunk, hosszúra vágott uborkát, répát, paprikát, zellerszárat. Mártogatni tökéletesen megteszi a salsa szósz és a guacamole, de fokhagymás , majonézes tejföllel is nagyon finomak.
Salsa szósz
Hozzávalók:
paradicsom (konzerv, vagy párolt, hámozott)
csilipaprika (tűzön pirítva –a gáztűzhely is megteszi-, meghámozva kimagozva)
fokhagyma
oliva olaj
borecet
póréhagyma (apróra vágott)
oregánó
só, bors
Keverjük össze a hozzávalókat, és kész is.
Guacamole
Hozzávalók:
2 avokádó
fél hagyma
csili paprika (ugyanúgy elkészítve, mint a salsánál)
teáskanál lime- vagy citromlé
paradicsom
só, bors
Mixerben pépesítsük az avokádót, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a paradicsomot, azt csak a tálaláskor szórjuk a tetejére.