Idén is megválasztják az Év Bejglijét - mutatjuk a verseny részleteit
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is meghirdette az Év Bejglije versenyt cukrászdák és vendéglátóhelyek számára.
Három kategóriában nevezhetnek a cukrászdák
A tavalyi évben debütált megmérettetés óriási sikert aratott, közel 60 bejgli versengett a címekért 2020-ban, és a díjazott ünnepi süteményekről több mint 50 médiaorgánum számolt be.
A cukrászdák és vendéglátóhelyek idén is három kategóriában nevezhetnek 2021. november 10-ig a versenyre:
- hagyományos diós bejgli
- hagyományos mákos bejgli
- ínyenc bejgli.
A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak. A töltelék mennyiségének a süteményekben legalább 40%-nak, míg a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének a tölteléken belül legalább 40%-nak kell lennie.
Az ínyenc kategóriába vegyes, valamint olyan különleges töltelékű bejglikkel nevezhetnek a versenyzők, melyek meghatározó alapanyagai szintén szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben a felhasználható alapanyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, zöldségek, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek.
Mindhárom kategóriában az első három helyezett kap díjat és az aranyérmes termékek nyerik el az Év Diós Bejglije, Év Mákos Bejglije és az Év Ínyenc Bejglije címet.
A legmagasabb összesített pontszámot elérő bejgli elnyeri az Auguszt Elemér különdíjat.