Francia krémes házilag: sokkal finomabb, mint a cukrászdai verzió!
Még a cukrászdai verziót is lepipálja!
Francia krémes
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- csipet só
A krémhez:
- 15 dkg porcukor
- 8 dl víz
- 5 dkg cukor
- 5 tojásfehérje
- 3 dl habtejszín
- 3 cs vaníliás pudingpor
- 2 cs habfixáló
A mázhoz:
- 20 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 5 ek tej
- 1 ek kávé
Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a tésztaalap hozzávalóit, alaposan összegyúrjuk, majd körülbelül 40 percig hűtőben pihentetjük. Ezt követően kétfelé vágjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk kb. 30x25 centiméteres lapokra, majd 220 fokon 12 perc alatt megsütjük őket. A krémhez egy edényben a víz háromnegyedét és a cukor harmadát feltesszük forrni, a három tasak pudingport pedig a maradék vízzel csomómentesre keverjük. Amikor a cukros víz már forr, hozzáadjuk a pudingot és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorra és óvatosan a kész pudinghoz keverjük. A krémet az egyik tésztaalapra kenjük, hagyjuk kihűlni, közben pedig elkészítjük a mázat és felverjük a tejszínt. A mázhoz a kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a vajat. A felvert tejszínhabréteget a vaníliás masszára simítjuk, erre jöhet a másik tésztaalap, végül pedig a máz. A süteményt hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.