Így kápráztasd el a vendégeidet – Empanada, a spanyol töltött tészta

Estére vendégeket vársz? Nyűgözd le őket ezzel a különleges finomsággal. Az empanada egy spanyol töltött tésztabatyu, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni. A töltelékkel bátran lehet kísérletezni – mi most egy fűszeres, darált húsos verziót hoztunk.
Darált húsos empanada
Empanada, a spanyol töltött tésztabatyu
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g finomliszt
- 1 dl semleges ízű olaj
- 130 g vaj
- 1 tk száraz élesztő
- 150 ml langyos víz
- 1 tk só
- 1 db tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 400 g darált hús
- 3 ek ketchup
- 150 ml tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (esetleg fokhagymapor)
- 1 tk római kömény
- 1 tk pirospaprika
- 200 g reszelt sajt
- ízlés szerint só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Egy keverőtálban keverjük össze – a tojás kivételével - a tészta hozzávalót. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan dagasszuk ki, majd lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk kelni legalább egy órát.
- A töltelékhez aprítsuk fel a hagymát, majd egy kevés olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát és a darált húst, pirítsuk meg.
- Ha a hús megpirult, adjuk hozzá a ketchupot, a fűszereket és a tejszínt és főzzük még 20-25 percig.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán nyújtsuk ki és szaggassunk belőle egyenlő méretű korongokat.
- A korongokra helyezzünk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
- Az így kapott korongokat óvatosan hajtsuk félbe, a tölteléket egyengessük el, majd a széleket nyomkodjuk össze egy villa segítségével. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig (vagy, amíg a teteje elkezd pirulni).