Elzászi almatorta - Recept
Íme egy csodálatos, francia desszert hétvégére, ami langyosan tálalva a legfinomabb!
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 4 dkg cukor
- csipet só
- 7,5 dkg túró
- 1 tojás
- 2 ek tej
- 3 ek olaj
A töltelékhez
- 1 kg savanykás alma
- 2 ek citromlé
- 3 tojás
- 1,25 dl habtejszín
- 10 dkg + 1 ek cukor a tetejére
Elkészítés
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, munkalapra szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk és hozzáadjuk a túrót, a tojást, a tejet és az olajat. Gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felnegyedeljük, eltávolítjuk a magházukat és vékonyan bevagdossuk őket (nem vágjuk teljesen végig, ettől lesz legyezőszerű), majd meglocsoljuk a citromlével. A cukrot a tojással és a tejszínnel kikeverjük. A tésztát a hűtőből kivéve lisztezett deszkán kinyújtjuk, körülbelül 24 cm átmérőjűre és piteformába helyezzük. Elrendezzük rajta az almákat, ráöntjük a tejszínes-tojásos tölteléket, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd 190 ℃ -ra előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!