Elképesztően sajtos brokkolis torta – a húsmentes eledelek királynője

Kár lenne csak levesben vagy párolva fogyasztani ezt az igazán értékes zöldséget.
Sajtos-brokkolis torta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- fél cs sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1-2 ek tejföl
- só
A töltelékhez:
- 1 fej brokkoli
- 2 dl tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- friss petrezselyemzöld
- só
- bors
Képünk illusztráció
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, amennyivel nyújtható tésztát gyúrhatunk. Amíg a tésztát a hűtőben pihentetjük, megtisztítjuk, rózsáira szedjük a brokkolit és sós vízben szűk 10 percig főzzük. Ha kész, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, belefektetjük a kivajazott, kilisztezett piteformába úgy, hogy a peremét is elfedje. A tésztát megszurkáljuk, majd kb. 10 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Addig összeállítjuk a tölteléket. Ehhez a tejfölt kikeverjük a tojással, majd dúsítjuk a reszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a petrezselymet is. A sütőből kivett tésztára sorakoztatjuk a brokkolit, majd nyakon öntjük a tejfölös „öntettel”. Kb. 20-25 perc alatt pirosra sül a teteje.
Még két húsmentes tavaszi receptért lapozz a következő oldalra!
Fotók: 123rf
Oldalak
