„Egy sajtos-tejfölös lesz” – Így süssünk tökéletes lángost otthon,
A hétvégi strandolás egyik csúcspontja kétségkívül az, amikor leülünk a napon felforrósodott műanyag székre és mohón beleharapunk az isteni, tocsogós sajtos-tejfölös lángosba. Bár a hétvége eltelt, könnyedén visszacsempészhetünk belőle valamennyit a szürke hétköznapokba, elég hozzá egy adag házilag készített lángos. Az otthon készített lángos nagy előnye, hogy nem kell megállnunk egy darabnál és nem kell attól tartanunk, hogy a fáradt olajban való sütés, esetleg a 40 fokban kint felejtett tejföl később kellemetlenségeket okoz. Emellett az otthoni verzió töredékébe kerül a strandon árult verziónak.
Lángos házilag
Hozzávalók (8-10 db lángoshoz):
- 1 kg kenyérliszt
- 700 ml langyos víz
- 50 g élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, majd várjunk 4-5 percet, amíg az élesztő felfut, vagyis elkezd dolgozni.
- A lisztben keverjük el a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy robotgép segítségével dagasszuk ki a tésztát – kissé ragacsos állagú tésztát fogunk kapni.
- A tésztát egy tiszta konyharuhával takarjuk le, majd hagyjuk kelni kb. 1 órát.
- Ha a tészta duplájára kelt, kezdjük el egy edényben melegíteni az olajat.
- Amint az olaj 170-180 fokra felforrósodott, tépjünk le teniszlabda nagyságú golyókat a tésztából és beolajozott kézzel formázzuk meg.
- A tésztát süssük ki – oldalanként néhány perc kell neki – majd helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
- Kenjük meg a kedvenc feltétünkkel és képzeljük magunkat a strandra.