Pozsonyi kifli – ki ne maradjon a karácsonyi menüből!
Diós töltelékkel az igazi.
Pozsonyi kifli
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 8 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- reszelt citromhéj ízlés szerint
- csipetnyi fahéj
Elkészítés:
A sóval és cukorral elkevert lisztbe morzsoljuk a vajat. Közben egy fél deciliter langyos tejbe teszünk egy fél kávéskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, adagonként a vajas lisztre öntjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd liszttel beszórt edénybe tesszük, és letakarva kb. 10-15 percig állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket, amihez felforraljuk a tejet, majd elkeverjük benne a diót, a mazsolát, a fahéjat és a citromhéjat. A tésztát kb. 16-18 egyenlő darabra vágjuk, oválisra nyújtjuk és mindegyik közepére egy adag diós tölteléket halmozunk. Ezután felgöngyöljük a tésztát és kifli alakúra igazgatjuk. A csinos kifliket kivajazott és kilisztezett tepsibe sorakoztatjuk, és tojássárgájával alaposan lekenjük. Miután rászáradt és megrepedezett rajta a tojás, 180 fokra előmelegített sütőben a kifliket pirosra sütjük.