Gyors, finom és olcsó - Ennél jobb csilis babot még nem ettél!

A csilis babnak számtalan változata létezik, szerzőnk, az Egy szakács naplója blog írója ezúttal elárulja nekünk, ő hogyan készíti! Gyors és isteni fogás, próbáld ki Te is!

Évek alatt formálódott

Nos ennek a csilis bab receptnek semmi köze nem lesz az autentikus chili con carnéhoz. Tehát ha az eredeti után kutatsz.. Akkor se lapozz! Ezt is imádni fogod! Bár már dolgoztam mexikói, bolíviai vagy épp perui szakáccsal is, ezt a receptet mégse tőlük tanultam. Hol máshol tanulna meg csilisbabot főzni egy fiatal, mint az egyetem alatt? Tökéletes vacsora, és nem mellesleg gyors, finom, sőt akár olcsó is lehet, ha sertéshúst veszünk alapul.

Manapság már kevésbé titok, hogy a csilisbabba egy csipetnyi fahéj, vagy kakaó igazi változásokat hozhat. De menjünk tovább a hozzávalók kiegészítése során. Az évek alatt változó receptembe először a fahéj került, majd egy bolíviai szakács megismertette velem, hogy mennyire jól harmonizál a csípős ízvilággal a friss koriander. Aztán egy perui pedig arra mutatott rá, hogy a koriander szinte követeli a lime-ot. Végül egy guacomole receptből pedig megtanultam, hogy ez a kettős nem létezhet lilahagyma nélkül. Tehát az ízkombináció, amire felépítettem ezt a receptet a csili-fahéj-lime-koriander-lilahagyma. No meg a bab! És kukorica. Igen tudom. Az eredetiben nincs kukorica, de érdemes kipróbálni így is. És természetesen a hozzávalókon túl, még a technikán is múlik a siker. Hisz a csili-lime-koriander trió friss ízekre épít, és mi öli meg a friss ízeket? A túlfőzés. Tehát nem árt, ha tudjuk, mikor tegyük bele a friss ízeket, hogy a tökéletes végeredményt kapjuk. Azt írja a recept, hogy a friss csilipaprikát már az elején adjuk hozzá? Felejtsd el. Mi értelme frisset használni, ha agyon főzzük?

Tudtad?

Ez a recept konzervbabból fog készülni, de ha valaki mégis szárazbabból állna neki, annak itt egy kis útmutató. Sok receptben előírják, hogy áztasd be a babokat egy éjszakára, vagy csak épp pár órára. Igazából nincs sok jelentősége, és egy téves hagyomány. Ha nem csak gondolkodás nélkül követjük a hagyományt, hanem belegondolunk az egészbe, magunktól is rájöhetünk. Azzal, hogy egész éjszakán át áztatjuk a babokat, maximum fél óra – vagy egy óra – főzési időt spórolhatunk meg. De a babból rengeteg dolog távozik, amit jobb lenne, ha ott tartanánk. Teszteljük le nyugodtan. Áztatott és nem áztatott bab közül mind textúrában, ízben, és színben a nem áztatott fog nyerni. Egyedül a főzési időben veri az áztatott a szárazbabot. De fél óra főzési időért feláldoznánk az ízeket és színeket? Ne tegyük.

A receptért lapott a következő oldalra!

Fotó: easyveganmeals.com

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Lifestyle
Az öngyógyító trendek az egészséges életmód és a mentális jólét növekvő hangsúlyát tükrözik. Az emberek egyre inkább érdeklődnek olyan technikák iránt, amelyek segítenek a stressz kezelésében, a...
Sztárok
Vilmos hadnaggyá avatásának ceremóniájáról a herceg kedvese, Katalin sem hiányozhatott, aki huncut módon reagált a masírozó szerelme láttán.
Lifestyle
A Bak jegy az utolsó Föld elemű jegy a zodiákus körben. A kemény tél szülötte, aki saját maga is szívós és acélos természetű. Uralkodó bolygója a Szaturnusz, mely keretrendszert ad az életének,...
Lifestyle
Ha ezeket a módszereket alkalmazod, a kutyád nemcsak érteni fogja, hogy szereted, hanem még boldogabb és kiegyensúlyozottabb is lesz.
Home&Design
Ha rendszeresen alkalmazod ezt a módszert, az otthonod nemcsak csodás illatú lesz, hanem egy nyugodt, elegáns környezetet is teremtesz magadnak, ahol mindig jó érzés időt tölteni.
Fashion&Beauty
Egy vadonatúj körömtrend látott most napvilágot, amely eleganciát és kifinomultságot kölcsönöz a megjelenésednek, miközben modern és csillogó hatást kelt. Nem csoda, hogy minden nő ezt kéri most a...