Citromos-garnélás rizottó - Recept
Ha valami laktató és igazán ízletes fogásra vágysz, készíts citromos-garnélás rizottót! Ezt a receptet biztos imádni fogod.
Hozzávalók
- 15 dkg vaj
- 1 db citrom
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 20 dkg arborio rizs
- 7 dl alaplé (zöldségből)
- 2 dl száraz fehérbor
- ízlés szerinti reszelt parmezán
- 15 dkg garnélarák
- ízlés szerinti tengeri só
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, majd 8 dkg vaj és 1 evőkanál olaj keverékén üvegessé dinszteljük (ha a vajhoz olajat adunk, akkor nem tud megégni). Ezután hozzáadjuk a nagyon apróra vágott 1 gerezd fokhagymát, majd 1 perc után a rizst.
Ha üvegesedni kezd a rizs, hozzáadjuk a bort. Fontos a sorrend, mindig a bort adjuk hozzá először, csak utána az alaplét. Amikor a rizs felszívta a bort, annyi alaplét adunk hozzá, hogy ellepje és folyamatosan keverjük. Ha a rizs felszívta az alaplét, újból öntünk rá egy keveset. Ezt addig folytatjuk, míg puha nem lesz a rizs. Az arborio rizsnek körülbelül 15-18 perc kell, hogy megpuhuljon.
Amikor már kész a rizs, még fél dl alaplevet öntünk rá, hozzáadunk 4 dkg vajat és 1 citrom kifacsart levét. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, ízlés szerint sózzuk. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt.
A rákhoz 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk, majd kb. 3 dkg vajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a garnélát, majd 2 evőkanál vizet és ízlés szerint megsózzuk. Amikor a rák már megpuhult, frissen facsart citromlevet csepegtetünk rá. Tálaláskor a rizsre szórjuk a rákot, majd megszórjuk még egy kis parmezánnal és frissen őrölt borssal.
Ha te is szereted a garnélát, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a receptet másokkal is!