Van olyan jó, mint a retró verzió: Burgonyás töltött lángos sajtmártással
Bár sokan esküszünk a hagyományos, strandon kapható sajtos-tejfölös lángosra jó sok fokhagymával, nem árt néha valami újat is kipróbálni. Ebben a receptben biztosan nem csalódsz majd!
Burgonyás töltött lángos sajtmártással
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 3 dkg zsír
- 3 dl olaj (a sütéshez)
- 1 kk só
- fél csomag szárított élesztő (kb. 3,5 g)
A töltelékhez:
- 2 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
- 1 kk pirospaprika
- só, bors
A sajtmártáshoz:
- 3 dl 30%-os habtejszín
- 10 dkg trappista sajt
- só
Elkészítés:
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt és annyi melegvizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott zsírral, hólyagosra dagasztjuk és konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább a duplájára kelesztjük. Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon megfuttatjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a meghámozott, kisebb darabokra vágott burgonyát és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és közepes lángon megpároljuk, hogy sűrű szaftja legyen, majd villával nagyjából összetörjük. A kelttésztát lisztezett munkalapon kisodorjuk, nyolc darabra vágjuk, majd egyesével, késfok vastag korongokat nyújtunk belőle. Négyre ráhalmozzuk a paprikás burgonyát, vizes ecsettel körbe kenjük a szélüket, majd befedjük a másik négy tésztakoronggal, és a szélüket villával körbe nyomkodjuk. Újból kelesztjük, a forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, lecsepegtetjük, majd papírtörlővel bélelt tányérra tesszük. A habtejszínt felforraljuk, belekeverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sóval és őrölt szerecsendióval fűszerezzük, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve egy-két percig főzzük. Tálaláskor a tányérra locsolunk egy keveset a mártásból és beletesszük a töltött lángosokat.