Bemutatjuk a keleti ízeket: perzsa konyha

Ha valamilyen országra igaz, akkor Iránra egészen biztos, hogy az ételeik különösen egészségesek, rendkívül sok zöldséget és gyümölcsöt használnak főzéskor.
A zöldségekből akár felfújt is készülhet!
ZÖLDSÉGFELFÚJT (Kukuszebzi)
Hozzávalók:
3 csomó hagyma zöldje vagy metélőhagyma
4-4 csomó petrezselyemzöldje és kapor
1 csomó zellerzöldje
4 tojás
1 púpos evőkanál liszt
1/2 kávéskanál só
ugyanennyi őrölt bors,
curry
mentafű és pirospaprika
csipetnyi szódabikarbóna
3 evőkanál olaj
5 dkg tört dió
4-5 salátalevél
A zöld fűszernövényeket apróra vágjuk. Hozzáadjuk a lisztet. A tojásokat jól felverjük, s a zöldségekkel együtt összekeverjük. Sóval, borssal, curryvel, pirospaprikával megfűszerezzük, és csipetnyi szódabikarbónát adunk hozzá. (Diót is tehetünk bele.) Teflonos serpenyőbe olajat öntünk, s az elkészített masszát beletesszük. Kanállal kisimítjuk. Lassú lángon sütjük. Miután az alja megsült, tortához hasonlóan hat-nyolc szeletre vágjuk, a szeleteket egyenként megfordítjuk, hogy a másik oldaluk is átsüljön. Egy tálra salátaleveleket rakunk, s ráhelyezzük a szeleteke
Zöldségek kavalkdája
PARADICSOMOS PADLIZSÁN TOJÁSSAL
(Mirza gaszemi)
Hozzávalók:
3 padlizsán
50 dkg paradicsom
4 tojás
2-3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál őrölt bors és só
3 evőkanál olaj
1/2 citrom leve
A padlizsánokat meghámozzuk, majd kettévágjuk, s olajban kisütjük. Ezután villával szétnyomkodjuk, s az egészet összekeverjük a lehéjazott, összevagdalt paradicsommal. Beleaprítjuk a fokhagymát. Kurkumával, borssal, sóval ízesítjük. Ezután felverjük a tojásokat, s leöntjük vele a padlizsános keveréket. Lassan kavargatva kis lángon főzzük. Miután elkészült, citromlét öntünk rá. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.