Az olasz konyha legjei
Az olasz konyha méltán híres világszerte, hiszen náluk az étkezés társasági eseménynek számít. A mediterrán éghajlat miatt az itáliai gasztronómia jóval egészségesebb, mint más ország ételei, hiszen rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és olívaolajat használnak.
Carbonara:
Hozzávalók:
10-15 dkg szalonna (húsosabb)
3 tojás
3 dl tejszín
olívaolaj
só
bors
10 dkg reszelt parmezán sajt
spagetti tészta
Elkészítés:
A sajtot, a tojást és a tejszínt egy tálban összekeverjük. Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szalonnát. Ezután ráöntjük a sajtos, tojásos, tejszínes masszát. Sózzuk, borsozzuk, majd az előre megfőzött tésztára ráöntjük, és pár percig sütőbe tesszük.
Pármai pizza:
Hozzávalók:
Pizzatészta
Paradicsomos pizzaszósz
10 dkg száraz bab
1 füstölt húsleves kocka
15 dkg pármai sonka
5 dkg gomba
1 paradicsom
oregánó
10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
Egy teljes éjszakára a füstölt húsleves kockás lébe beáztatjuk a száraz babot, másnap ugyanebbe a füstölt lébe megfőzzük. A pármai sonkát és a gombát csíkokra felszeljük, a paradicsomot pedig karikára. A kinyújtott pizzatésztát megkenjük a pizzaszósszal és rárakjuk a sonkát, a gombát és a paradicsomot. Megszórjuk a reszelt parmezánnal és az oregánóval, és a sütőbe tesszük.
Mogyorós-mézes fagylalt:
Hozzávalók:
1 tojás
4 tojás sárgája
1,5 merőkanál méz
3 dl főzőtejszín
1 marék mogyoró
Elkészítés:
Az egész tojást, a tojássárgáját és a fél merőkanál mézet összekeverjük. Tegyük forrásban lévő víz fölé a tálat, de a tál alja ne érjen bele a vízbe, különben a tojás összeesik. Addig keverjük a gőz fölött, amíg besűrűsödik. A főzőtejszínt verjük kemény habbá, és öntsük hozzá a tűzről levett masszát. Keverjük őket össze, és 2 órára tegyük be a fagyasztóba. Ha letelt az idő, vegyük ki a fagyasztóból, öntsük rá a maradék mézet és szórjuk meg az összemorzsolt mogyoróval.
Bon appetite!