Az igazi amerikai cookie

Érdekes és izgalmas kalandozásokat tehetünk más nemzetek konyhájában, rengeteget tanulhatunk és akár nálunk is meghonosodhatnak az addig pikánsnak és különlegesnek gondolt ételek. Mit köszönhet az édességek gasztronómiája Amerikának?
A muffin és a brownie nevét már a magyar édességkedvelők is megjegyezték. Mindkettő elkészítése rendkívül egyszerű, a végeredmény pedig magáért beszél. Az ezerarcú muffin szinte végeláthatatlan receptek sora alapján készíthető: létezik édes és sós változata is, a rengeteg ízesítési módról nem is beszélve. A brownie pedig az édesszájúak kedvence, mintha tömény csokiba harapnánk. És itt van az igazi kultusz sütemény, ami az amerikai és az angol gyerekek kedvence is egyaránt: a cookie. A boltok polcain már mi is találkoztunk vele, de a házilag elkészíthető változata is ugyanolyan finom, sőt...
Közel négyszáz fajta cookie receptet írtak le már az 1920-as években: különlegessé tehető gyömbérrel, mákkal, különböző magvakkal, csokoládédarabkákkal és gyümölcsökkel is.
Íme, egy igazán finom és nem hétköznapi fajta, a zabpelyhes csokoládés keksz:
Hozzávalók:
12 dkg puha vaj
12 dkg barna cukor
1 tojás
10 dkg zabpehely
1 evőkanál tej
1 teáskanál vanília aroma
13 dkg liszt
Fél teáskanál sütőpor
1 evőkanál kakaópor
18 dkg darabokra tördelt étcsokoládé
18 dkg darabokra tördelt tejcsokoládé
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a zabpelyhet, a tejet és végül a vanília aromát. Alaposan kikeverjük, hozzászitáljuk a kakaóport, a sütőport és a lisztet, ismételten alaposan összekeverjük a masszát és hozzáadjuk a kétféle csokoládét. Kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsikbe egyenlő távolságra kiskanálnyi halmokat adagolunk és 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül negyed óráig sütjük. Kivétel után még két percig hagyjuk a tepsin pihenni a süteményeket, végül fémrácsokra helyezve hagyjuk őket kihűlni.
Oldalak
