5 tény a spenótról – pizzára is teheted

Tudtad-e, hogy a spenót az egyik legegészségesebb zöldségünk? Most elárulunk 5 tényt erről a növényről – ezeket neked is érdemes tudnod!
- A spenót kitűnő forrása többek között a K-, az A-, a C- és a B2-vitaminnak.
- A spenótnak kiemelkedő a folsav-, a vas-, a magnézium, a kalcium- és a káliumtartalma.
- A spenót jót tesz a vérnyomásnak és a különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen is hatékony segítség lehet.
- A spenótnak igen magas az oxálsavtartalma. Az oxalátokról hasznos tudni: ha a szervezetben koncentráltan fordulnak elő, kristályosodhatnak és egészségügyi, köztük vese- és epeproblémákat okozhatnak.
- Tévhit, hogy a spenótból csak főzelék készíthető: keverheted tésztába, de pizzafeltétként is megállja a helyét.
Nem is akárhogy. Mutatjuk!
Spenótos pizza
Hozzávalók:
A tésztához:
- fél kg liszt
- 25 g élesztő
- másfél tk. cukor
- 300-350 ml meleg víz
- 2 ek. olívaolaj
- só
A feltéthez:
- 50 dkg spenót
- 5 szelet sonka
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj
- reszelt sajt
- só
- bors
Elkészítés:
A feltéthez a vajon megpároljuk a spenótot, rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Az „összeesett” levelekre öntjük a tejszínt és összeforraljuk. A tésztához a lisztet és a sót deszkára szitáljuk, amelynek a közepén egy lyukat formálunk, mert ide öntjük a meleg vízben, cukorral és olívaolajjal felfuttatott élesztőt. Az összetevőket sima tésztává gyúrjuk, körülbelül 10 percig dagasztjuk kézzel. A pizzaalap akkor lesz jó, ha nem ragad. A tésztát egy olívaolajjal kikent tálban, lefedve úgy 1 órán át duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, formázzuk, megkenjük a spenótos szósszal, elrendezzük rajta a csíkokra vágott sonkát, majd a tetejét megszórjuk sajttal. Légkeveréses sütőben, 200 fokon 10-15 percig sütjük, de azért időnként pillantsunk rá, nehogy megégjen.