Neked is tudnod kell, ha jót akarsz magadnak: korábban hal meg, aki ezeket az élelmiszereket fogyasztja

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek "a konyhában soha vagy ritkán használt összetevőket, vagy olyan adalékanyag-kategóriákat tartalmaznak, amelyek funkciója az, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék" - olvashatjuk a ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének definícióját. De vajon mely élelmiszerek rövidíthetik meg az életünket?
Veszélyes összetevők
A szóban forgó összetevők - melyek egyébként chipsekben, üdítőkben, jégkrémekben és csomagolt levesekben is kimutathatók - penész, illetve baktériumok elleni tartósítószereket is tartalmazhatnak, nem is szólva a mesterséges színezékekről, emulgeálószerekről, továbbá a hozzáadott (vagy módosított) cukorról, sóról és zsírokról. Egy 30 éves időtartamot átfogó, nagyszabású tanulmány nemrégiben rámutatott, hogy egyes ultrafeldolgozott élelmiszerek még az életünket is megkurtíthatják - írja a CNN. De vajon mely termékektől kell óvakodnunk? Kattints galériánkra, rögvest eláruljuk a választ!

Elsöprő népszerűség övezi Magyarországon a nagy áruházláncok saját márkás termékeit. De vajon tényleg megéri ezekre a - sokak által vitatott minőségű - produktumokra cserélni a már jól ismert, világhírű márkákat?
Leadfotó: 123rf
Oldalak
