Liszt tücsökből? Ez lesz a jövő alapanyaga
Úgy tűnik, tanácsos mihamarabb megbarátkozni ezzel a hozzávalóval: becslések szerint néhány évtized múlva elapadnak a hagyományos fehérjeforrásaink és olyan alternatív, de fehérjedús tápanyagokhoz kell fordulni, mint például a tücsök.
A jövő kálciumforrása
Bár a rovarok Európában hagyományosan nem képezik az étrend részét, világszerte mintegy 2,5 milliárd ember fogyasztja őket rendszeresen. Jelen állás szerint azonban ez a szám jócskán növekedni fog. 2050-re annyi ember lesz a Földön, hogy kifogyunk a „hagyományos” fehérjeforrásokból, és kénytelenek leszünk a rovarokban rejlő tápanyaghoz fordulni - olvasható a Healthine oldalán. A tudósok szerint az általában kártevőként ismert rovarok tenyészthetők táplálékforrásként, illetve az élelmiszerhiány egyik megoldásaként funkcionálhatnak: egyes férgek háromszor annyi proteint tartalmaznak kilónként, mint a marhahús, míg például kálciumbevitel szempontjából négy tücsök megevése egy pohár tej elfogyasztásával ér fel. A tücskök amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, rengeteg vitamint is tartalmaznak. Magas a vas-, kalcium-, magnézium és B12 vitamintartalmuk, ráadásul zsírszegények, így fogyókúrázók számára is ideálisak. Természetesen a legtöbb ember nem fog lemenni a kertbe, és gyűjteni néhányat, bármennyire is egészséges: ezért praktikus a tücsökliszt.