Ezért nem sikerül a tökéletes rizs: ezeket a hibákat mindenki elköveti
Több milliárd ember étrendjének alapját képezi a rizs, mégis meglepő módon számos félreértés övezi az elkészítési módját. Keverjük-e közben? Hány percig kell főzni? Milyen az ideális víz-rizs arány? Cikkünkben most ezeket a kérdéseket tisztázzuk!
Fontos kritériumok
Bár a rizs elkészítése alapból nem egy macerás dolog, mégis több ponton el lehet hibázni, a csomagoláson található utasítások pedig általában tévesek, még a neves gyártók esetében is. A cél mindenki számára az, hogy a végeredmény puha szemekből álljon össze, amik ennek ellenére is megtartják alakjukat, emellett kellően pergősek. Azt már bizonyára mindenki megtapasztalta, ha túl kevés vizet adunk hozzá, a rizs nem fő meg rendesen, sőt le is ragad a fazék aljára, még mielőtt megfelelően párolódni kezdene – azonban ha túl sok vizet használunk, még a legnagyobb óvatosság mellett is az állaga pépes, ragacsos lesz. Az sem mindegy, hogy barna vagy fehér rizsről van-e szó, szabad-e keverni a folyamat közben, továbbá az is fontos, hogy milyen hőmérsékleten főzünk; részletek a galériában!
A rizsfőzés után olyan, mintha csak egy koszos levet látnánk, ami általában a lefolyóban végzi. Ha viszont meglátod, mihez lehet kezdeni vele, kétszer is átgondolod, hogy kiöntsd-e!
Leadfotó: 123rf
Forrás: bon apétit