Túl lehet-e adagolni a quercetint?

Az antioxidánsokat úgy ismerjünk, mint az immunerősítés legfőbb “szolgálóit”, olyan vegyületeket, melyek segítenek megőrizni általános jó közérzetünket. Közéjük tartozik többek között a quercetin is. De vajon csak pozitív hatásaik vannak, vagy számolnunk kell mellékhatásokkal is?
A csípős ételekről a kapszaicin nevű vegyület ugrik be sokaknak, felmerülhet hát a kérdés, hogy ebben a cikkben miért is foglalkozunk a quercetin mellékhatásaival? Azért, mert természetes módon sok élelmiszerben és ételben megtalálható, elsősorban az erős paprikában, és emiatt többek között a Chili Hungária Webáruház chili szószaiban is.
Amit a quercetinről tudni érdemes
A quercetin - vagy kvercetin - a flavonoidok családjába tartozó egyfajta antioxidáns, melynek elsődleges feladata, hogy az immunitást fokozza, serkentse. Az antioxidánsok pedig a szervezet szabadgyökeit megkötni képes vegyületek, ami azért fontos, mert ha sok halmozódik fel belőlük, sejtkárosodáshoz, anyagcsere-betegségekhez vagy akár daganatos megbetegedésekhez is vezethetnek. Nem csoda, hogy az egészségtudatos ember étrend-kiegészítő formájában igyekszik beilleszteni az étrendjébe ezeket.
Egyébként nemcsak antioxidáns, hanem színezi is az élelmiszereket, amikben megtalálható. Főleg a héjban és a levelekben van több quercetin, ezért mondják, hogy meg kell enni az alma héját is.
Mire jó a quercetin?
Nem tudhatjuk le a választ annyival, hogy immunerősítő hatása van, ugyanis ezenfelül:
- sikerrel csökkenti a vérnyomást,
- tágítja az ereket,
- csökkentőleg hathat a gyulladásos folyamatokra,
- visszafordíthatja a szervezet allergiás reakcióit, mivel hisztamingátló tulajdonsággal bír,
- fokozhatja testünk teljesítőképességét mind fizikailag, mind pedig szellemileg,
- utóbbiból következően az agy olyan degeneratív betegségei ellen, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór is sikerrel veszi fel a harcot.
Ilyen formában érdemes fogyasztanunk
Fentebb már említettük, hogy az erős paprikában jócskán található quercetin, azonban a lista ezzel nem teljes. Ugyanis többek között paradicsom, hagyma, fodros kel, bogyós gyümölcsök, méz, kapribogyó, meggy, citrusfélék, de kávé vagy tea fogyasztásakor is viszünk be belőle a szervezetünkbe. De vajon túladagolható-e?
Mellékhatása csupán akkor jelentkezhet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, vagyis ha sokkal többet viszünk be a szervezetbe, mint napi 500-1000 mikrogramm. Ez azonban szinte lehetetlen, kivéve akkor, ha egész nap a fent említett élelmiszereket esszük kiló- és literszámra. Ez persze viccesnek hangozhat, hiszen eléggé kivitelezhetetlen.
Nem kell tehát aggódnunk, túladagolni nehéz, ha mégis megtörténne ez az extrém eset, azt fejfájás, gyomorpanaszok jeleznék. Ilyenkor érdemes lesz szünetet tartani a quercetint tartalmazó élelmiszerek fogyasztásában.
Oldalak
