Lifestyle

Túl lehet-e adagolni a quercetint?

Az antioxidánsokat úgy ismerjünk, mint az immunerősítés legfőbb “szolgálóit”, olyan vegyületeket, melyek segítenek megőrizni általános jó közérzetünket. Közéjük tartozik többek között a quercetin is. De vajon csak pozitív hatásaik vannak, vagy számolnunk kell mellékhatásokkal is?

A csípős ételekről a kapszaicin nevű vegyület ugrik be sokaknak, felmerülhet hát a kérdés, hogy ebben a cikkben miért is foglalkozunk a quercetin mellékhatásaival? Azért, mert természetes módon sok élelmiszerben és ételben megtalálható, elsősorban az erős paprikában, és emiatt többek között a Chili Hungária Webáruház chili szószaiban is.

Amit a quercetinről tudni érdemes

A quercetin - vagy kvercetin - a flavonoidok családjába tartozó egyfajta antioxidáns, melynek elsődleges feladata, hogy az immunitást fokozza, serkentse. Az antioxidánsok pedig a szervezet szabadgyökeit megkötni képes vegyületek, ami azért fontos, mert ha sok halmozódik fel belőlük, sejtkárosodáshoz, anyagcsere-betegségekhez vagy akár daganatos megbetegedésekhez is vezethetnek. Nem csoda, hogy az egészségtudatos ember étrend-kiegészítő formájában igyekszik beilleszteni az étrendjébe ezeket.

Egyébként nemcsak antioxidáns, hanem színezi is az élelmiszereket, amikben megtalálható. Főleg a héjban és a levelekben van több quercetin, ezért mondják, hogy meg kell enni az alma héját is.

Mire jó a quercetin?

Nem tudhatjuk le a választ annyival, hogy immunerősítő hatása van, ugyanis ezenfelül:

  • sikerrel csökkenti a vérnyomást,
  • tágítja az ereket,
  • csökkentőleg hathat a gyulladásos folyamatokra,
  • visszafordíthatja a szervezet allergiás reakcióit, mivel hisztamingátló tulajdonsággal bír,
  • fokozhatja testünk teljesítőképességét mind fizikailag, mind pedig szellemileg,
  • utóbbiból következően az agy olyan degeneratív betegségei ellen, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór is sikerrel veszi fel a harcot.

Ilyen formában érdemes fogyasztanunk

Fentebb már említettük, hogy az erős paprikában jócskán található quercetin, azonban a lista ezzel nem teljes. Ugyanis többek között paradicsom, hagyma, fodros kel, bogyós gyümölcsök, méz, kapribogyó, meggy, citrusfélék, de kávé vagy tea fogyasztásakor is viszünk be belőle a szervezetünkbe. De vajon túladagolható-e?

Mellékhatása csupán akkor jelentkezhet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, vagyis ha sokkal többet viszünk be a szervezetbe, mint napi 500-1000 mikrogramm. Ez azonban szinte lehetetlen, kivéve akkor, ha egész nap a fent említett élelmiszereket esszük kiló- és literszámra. Ez persze viccesnek hangozhat, hiszen eléggé kivitelezhetetlen.

Nem kell tehát aggódnunk, túladagolni nehéz, ha mégis megtörténne ez az extrém eset, azt fejfájás, gyomorpanaszok jeleznék. Ilyenkor érdemes lesz szünetet tartani a quercetint tartalmazó élelmiszerek fogyasztásában.

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      Fashion&Beauty
      Senki nem viseli úgy a csokoládébarna színt, mint Jennifer Lopez: a sztár nemrég egy olyan outfitet mutatott be, melynek láttán egyből kedvünk támadt elmenni vásárolni, hogy lemásolhassuk a pazar...
      Lifestyle
      A Bak könnyű sikereket érhet el a mai napon, szóval ne üljön a babérjain. Napi horoszkóp.
      Lifestyle
      A Kosra a legváratlanabb helyen talál rá a szerelem. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
      Egészség
      Vannak olyan ételek, amit a menzán nem készítenek el túl jól, ezzel pedig megutáltatnak velünk valamilyen zöldséget.
      Egészség
      Rengetegen még rosszul is szedik a gyógyszereket, így Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze igyekezett tisztába tenni néhány dolgot.
      Utazás
      Ha már te is a napsütötte tengerpartokról álmodozol, de még nem tudod hova utazz idén nyáron, akkor görgess lejjebb, mert összegyűjtöttük a legnépszerűbb nyári úti célokat.