Ne dőlj be nekik! - A negatív kalóriás ételek és ami mögöttük van
Negatív kalóriás ételek. Mekkora baromság! A negatív kalóriás étel elvileg azt jelentené, hogy több kalóriát éget el, mint amennyit tartalmaz. Először is tisztázzuk. Az „étel” szép ősi magyar szó, amiben az „élet” van elrejtve, vagyis étel egyenlő, „életet adó”. Jelen esetben úgyis mondhatnánk, energiát adó, hiszen az biztosítja számunkra az életet.
Kell az energia!
Ha egy étel nem visz be energiát, hanem elvon, akkor az definíciószerűen nem étel. Így például vízzel is megtölthetjük a gyomrunkat, sőt ha az hideg, akkor még tényleges kalóriát is elvon (erre még visszatérek). Hogy ne intézzük el ennyivel, vesézzük ki egy kicsit jobban a dolgot!
Az ételek szervezetünk számára hőt adnak. Ennek a mértékegysége a kalória, vagy kilokalória. Egy kilokalória egy liter víz 1 Celsius fokkal való emelésére elég. Az ételek által biztosított hőnek, vagy energiának a mértéke tehát a kilokalória, amit a köznyelvben csak kalóriának nevezünk. A szénhidrátok és a fehérjék durván hasonló, míg a zsírok hozzájuk képest kétszer akkora mennyiségű energiát képesek szolgáltatni.
Egy kis fizika meg matek
Ahhoz, hogy az ételeket megemésszük, energiát kell felhasználni. Ezt hívjuk az ételek termikus hatásának, ami nagy átlagban az ételek által biztosított energia 10%-a. Ez az energia az emésztésre, a felszívódásra, a lebontásra, illetve a melléktermékek feldolgozására, kiürítésére fordítódik.
A zsírok termikus hatása a legkisebb, az általuk bevitt energia pusztán 3%-a. Vagyis ha zsírból viszünk be 100Kcal energiát, csak 3 Kcal használódik a fenti folyamatokra. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök termikus hatása 20% körül van, míg a fehérjéké a 30%-ot is elérheti. De könyörgöm, ha negatív kalóriás ételről beszélünk, akkor ennek az értéknek 100% felett kellene lennie. Ráadásul nagyon éhesek lennénk tőle. Akkor meg egyszerűbb, ha nem eszünk.
Az izmosak többet ehetnek
A képet az is árnyalja, hogy különböző testfelépítésű emberek, különbözőképpen dolgozzák fel a tápanyagokat. A nagyobb izomtömeggel rendelkező emberek több kalóriát égetnek el a tápanyagok feldolgozása során, míg a nagyobb testzsír aránnyal rendelkezők kevesebbet.