A 20. századig a gulyás/pörkölt/paprikás elnevezés a mai pörkölt ételre utalt. A gulyásleves, a pörkölt és a tejfölös paprikás hivatalos elkülönülése az 1930-as évekre tehető. A magyar Országos Idegenforgalmi Hivatal 1935-ös gasztronómiai prospektusában a „tipikus magyar húsételek” felsorolásánál már külön-külön szerepel a pörkölt, tejfölös paprikás és a gulyásleves, utóbbi „nemzeti étel” megjelöléssel.
A 20. századig a gulyás/pörkölt/paprikás elnevezés a mai pörkölt ételre utalt. A gulyásleves, a pörkölt és a tejfölös paprikás hivatalos elkülönülése az 1930-as évekre tehető. A magyar Országos Idegenforgalmi Hivatal 1935-ös gasztronómiai prospektusában a „tipikus magyar húsételek” felsorolásánál már külön-külön szerepel a pörkölt, tejfölös paprikás és a gulyásleves, utóbbi „nemzeti étel” megjelöléssel.