Gluténérzékeny vagy? Ezzel az 5 alternatívával helyettesítheted a hagyományos fehér lisztet – Észre sem venni a különbséget!
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2023/cikkek/buzaliszt-123rf-lead.jpg?itok=tGj2lv_9)
Bajban vagy, és nem tudod, mit is használhatnál a hagyományos fehér liszt helyett? Összeszedtük a legjobb alternatívákat, melyeknek az íze a legközelebb áll a megszokotthoz!
Ezekkel helyettesítheted a sütés és főzés során a búzalisztet
Ahogyan azt az Allergiaközpont is írja, a gluténérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amit a bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki. A lisztérzékenység vagy más néven cöliákia sokáig lappanghat, így sokszor csak késve ismerik fel az autoimmun betegséget, ami akár súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz is vezethet. Hogy miért? Mert a táplálkozással bevitt glutént, ami a búzában, rozsban és árpában is megtalálható fehérje, a szervezet nem tudja feldolgozni, ezért bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. A hagyományos fehér liszt tehát a cöliákiában szenvedőknek tiltólistás, de szerencsére ma már több alternatíva is létezik, mellyel kiválthatjuk a búzalisztet, és még a különbséget sem fogjuk érezni. Galériánkban 5 ilyet mutatunk!
A zabkása az egyik legjótékonyabb és legkönnyebben variálható finomság, azt azonban csak kevesen tudják, pontosan milyen hatással van a szervezetünkre, ha minden reggel az asztalra kerül.