Egy gén miatt leszünk részegek
Az alkohol minden emberre másként hat. Van olyan, aki már egy pohár után nevetgélni, szédelegni kezd, és akadnak olyanok is, akiken 5-6 korsó sem fog ki.
Ilyen például az egyéni alkat, az alkohol fajtája, mennyisége, az italfélék keverése és hogy ettünk-e valamit (ha igen, akkor mit) ivás előtt. Akad még egy meglepő dolog, ami nagy hatást gyakorol ilyenkor e folyamatra.
A legújabb kutatások során a tudósoknak sikerült elkülöníteniük egy gént, amely meghatározza, hogy milyen gyorsan rúgunk be. Az Észak-Karolinai Orvosi Egyetemen 237 egyetemista korú testvért vizsgáltak. A kísérletben olyan fiatalok vettek részt, akiknek a szülei alkoholisták. Az ifjakon tesztelték, hogy hány ital szükséges ahhoz, hogy berúgjanak.
A tanulmány során sikerült beazonosítani a CYP2EI nevű gént. Kiderült, hogy azon kísérleti alanyok, akik rendelkeznek ezzel a génnel, egy-két pohár elfogyasztás után lerészegedtek. Kimutatták, hogy a CYP2EI felelős az ilyen emberek alacsony alkohol-tolerancia szintjéért. Arra a megállapításra jutottak, hogy a természet így próbálja kivédeni, hogy alkoholistává váljanak az ilyen génnel rendelkező egyedek.
Becslések szerint a lakosság 10-20 %-ába található meg ez a természet alkotta védekező mechanizmus. Ez az arány nagyon kicsi, így hát a kedves olvasók közül valószínűleg nem sokan akadnak majd olyanok, akik emlékezni fognak a CYP2EI-re.