Mindennap egy fej cékla és nem hiszed el, mi lesz az eredmény
A cékla az egyik legmegosztóbb zöldség, ennek ellenére a szkeptikusoknak is érdemes megbarátkozni vele, hiszen rendszeres fogyasztása csodát tesz a szervezetünkkel - igazi superfood.
A test őre
Cink, kálium, kálcium, vas, folsav, B-, és C-vitaminok, antioxidánsok – csak néhány, a céklában található megannyi értékes tápanyagból. Ez a csodás, lilás színű zöldség igazi superfood és nem kell érte a világ másik végére menni, hiszen egzotikus társaival ellentétben hazánkban is megterem.
A cékla rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a két leggyakoribb halálok kialakulását. Csodát tesz a szív-, és érrendszerrel – vérnyomásproblémákkal, illetve vérszegénységgel küzdőknek kötelező -, emellett különösen jól hat az agyi vérkeringésre, ezáltal pedig megelőzhetők vele a különböző típusú demenciák, mint például az Alzheimer-kór. A céklában található úgynevezett fitokemikáliák, illetve antioxidánsok bizonyítottan képesek csökkenteni a daganatos megbetegedések kialakulását, emellett pedig lassíthatják a meglévő tumorok növekedését.
Mindemellett nem elhanyagolható, hogy a cékla csontjaink, fogaink és szemünk egészségére is jótékonyan hat és a benne található ezerféle értékes tápanyaggal segít felvértezni immunrendszerünket a különböző szezonális megbetegedések ellen.