8 étel, ami pénzt és szerencsét hoz az új esztendőben - Nem maradhatnak ki a menüből
Aki babonás, az tudja, hogy nem mindegy, mi kerül szilveszterkor vagy az év első napján az asztalra. Mutatjuk, mik hoznak szerencsét, és mely fogásokat jobb elkerülni!
1. Szőlő
A spanyolok és a portugálok éjfélkor 12 szőlőszemet esznek; az apró gyümölcsök biztosítják, hogy a következő esztendő minden hónapja szerencsés legyen.
2. Fánk és rétes
A kör alakú ételek a teljességet szimbolizálják, így nem csak a szőlővel járunk jól szilveszter napján, hanem a kerek süteményekkel is. A fánk például nagyon népszerű ilyenkor, a ciklikusságot jelképezi. A rétest sem szabad elfelejteni: a hosszúra nyújtott édesség megnyújtja a szerencsénket is, így minél többet eszünk belőle, annál jobb.
3. Sertés
A malacka az új esztendő első napjának egyik kihagyhatatlan része; sokak szerint azért érdemes fogyasztani, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük el: mivel a malac farka, füle, körme és csülke a „legszerencsésebb”, ne rántsuk, hanem süssük meg a röfit.
4. Zöldek
A zöldek, mint például a spenót vagy a káposztafélék azért került a szerencsét hozó ételek listájára, mert hasonlítanak egy tekercs dollárra, vagyis zöldhasúra. Aki sokat eszik belőlük, az anyagi gyarapodásra számíthat a következő esztendőben.