7 szuper tipp a zsírbevitel csökkentéséhez
Ha te is szeretnél egészségesen étkezni és a mindennapi étrendedben csökkenteni szeretnéd a zsírbevitelt, akkor 7 apró változtatással is sokat tehetsz az egészségedért!
1. Vaj, margarin, kenőkrémek
A kenhető termékeknek igen magas a zsírtartalma, így vagy csökkents ezeknek az adagját vagy hagyd el őket teljesen az étkezésedből! Igaz, hogy a legtöbb margarinfajta telítetlen zsírokból áll, de mégis rengeteg bennünk a mesterséges adalékanyag és a tartósítószer, hisz ezek a termékek igen hosszú feldolgozási folyamatokon mennek keresztül.
2. Hús
A vörös húsok mind tartalmaznak valamennyi zsírt, így érdemesebb sovány szeleteket választani és a húsról alaposan eltávolítani minden látható zsiradékot. A szárnyasokról nyúzzuk le a bőrt, a levesfélékről pedig fölözzük le a zsírt. Kolbász helyett válasszunk kisebb zsírtartalmú felvágottakat.
3. Tejtermékek
A lefölözött tej és a tejtermékek, sőt még a natúr joghurtok esetében is ellenőrizzük a címkét, hogy megtudjuk, mennyi az egyes termékek zsírtartalma.
4. Sajtok
A kemény, zsíros sajtok helyett együnk inkább túrót. Ha nem tudunk lemondani a sajtfélékről, akkor a közepes zsírtartalmú brie, camembert vagy az edami lehet a tökéletes választás.
5. Majonéz és salátaöntetek
A boltban vásárolt termékek helyett készítsünk inkább otthon öntetet, melyhez sovány joghurtot vagy túrót használjunk. A gusztább ízvilág érdekében használjunk fokhagymát, mustárt, citromlevet és fűszereket.
6. Zsír és olaj
Fogyasszunk kevesebb zsírban vagy olajban készült terméket, válasszuk inkább a főtt, párolt és grillezet finomságokat.
7. Rágcsa
Kerüljük a mogyorót, a diót, a csokoládét, a kekszet, a süteményt, helyettük együnk inkább friss vagy aszalt gyümölcsöt, répát, zellert.