7 fűszernövény, amit otthon is könnyen termeszthetsz
Eljött az ideje, hogy saját fűszerkertet alakíts ki! Nem kell más hozzá, mint egy aprócska kert vagy egy balkonláda. Ezek után nem csak sóval, borssal és zacskós fűszerekkel ízesítheted az ételeid.
Bazsalikom
Jellemzők
A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) egy olyan dísz-, fűszer- és gyógynövény, melynek itthon két típusát különböztetjük meg: a kisebb levelű afrikait és a nagyobb levelű dél-európait. A pikáns fűszernövény kellemesnek mondható, de szegfűszegre emlékeztető ízt kölcsönöz. Többféle anyagot tartalmaz, ami kedveltté teszi, ilyen többek között az illóolaj vagy a szaponin.
Termesztés
A meleg és félárnyékos helyet szereti igazén. Barna homoktalajon, magról áprilisban langyos ágyba vessük és május elején 20-30 cm-es távolságra palántázzuk. A virágzó növényt vágjuk le, szárítsuk meg és a leveles hajtásokat morzsoljuk le. Nevelni cserépben, balkonládában, akár a konyhaablakban is tudjuk. A bazsalikom június és szeptember között virágzik. A nyár második felétől nyíló virágok mellett már érett mag is található.
Borsikafű
Jellemzők
A borsikafű (Satureja hortensis L.) közeli szomszédaink, az erdélyiek kedvelt fűszernövénye. Ízvilág szempontjából a borsra hasonlít leginkább, ám annál kissé gyengébb. Kesernyés anyagot, illetve illóolajat tartalmaz, ami miatt érdemes vigyázni az adagolásnál, hiszen túl keserűvé is teheti az ételt.
Termesztés
Fényigényes, ám a szárazságot jól tűrő, egyéves növény. Középkötött, löszös jellegű talajon termeszthető, ami megegyezik a majoránna igényeivel, de annál kevesebb öntözéssel is beéri. Magját március végén, trágyázás után, egy-két centiméter mélyen, harminc centiméter sortávolságra vetjük. Sűrű kelés után nyolc-tíz centiméterre ritkítjuk, virágzás idején az alsó elágazásnál vágjuk, szárítás után lemorzsoljuk. A bazsalikomhoz hasonlóan többször is vágható. Szárításhoz többnyire csokrokba kötjük és tövével lefelé felakasztjuk.