Te tudod, mit tesz a kávé a szervezeteddel?
Sokan vagyunk a világon, akik a reggeli vagy napi kávéadagjuk nélkül nem életképesek. De vajon tisztában vagyunk a fekete arany káros és jótékony hatásaival? Lássuk!
A kávé élettani előnyei
A cukorbetegség kockázatátnak csökkentése
Számos vizsgálat megerősítette, hogy napi 4-6 csésze kávé fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, az inzulinrezisztencia csökkentése révén. Napi hatnál több kávé pedig 35 százalékkal csökkent.
De mielőtt bárki rohanna a kávés bödönkéjéhez vagy a szívéhez kapna, fontos megjegyezni, hogy ezt a hatást a koffeinmentes kávé is képes produkálni, tehát a kockázatcsökkenés nem köthető a koffein hatásához.
Megköti a szabadgyököket
A kávé is tartalmaz nagy mennyiségben különböző antioxidánsokat, aki védik sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. A kávébabban a legerősebb szabadgyök-fogó hatással a klorogénsav rendelkezik.Az ebben található antioxidánsok hozzájárulhatnak a daganatos, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkentéséhez is. Valamint a rendszeres kávéfogyasztást igen jó hatással van az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésére is.
Memória és a kognitív képességek
Akik reggel kávéznak, azok jobban teljesítettek tanulási feladatokban, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét. Az édességgel elfogyasztott reggeli kávé pedig idősekben a kognitív képességeket is javította.
A kávé hátrányai
Növeli a csontritkulás kockázatát
A koffein növeli a vizelettel történő kalciumürítést - a vér kalciumszintjének csökkenése pedig csontritkuláshoz vezet. Az újabb kutatások szerint ez a veszteség minimális, és a normál mértékű, kiegyensúlyozott táplálkozással párosuló kávéfogyasztás, nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. Gond túlzott koffeinbevitel esetén van, különösen a kevés kalciumot fogyasztók esetében.
Növelheti a vérnyomást
Téves azaz információ, miszerint a koffeinfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, növeli a koleszterinszintet, és szívritmuszavart okoz. Ezek egyikét sem okozza. Persze aki a koffeinre érzékeny az kávézás után enyhe, átmeneti vérnyomás-emelkedés figyelhető meg.
Ráncosabbak vagyunk tőle
Mivel a kávé vízhajtó hatású, a dehidratáció pedig káros hatással van többek között a bőrre. Ezért ha kávézunk, figyeljünk fokozottan a folyadékfogyasztásra.
Súlygyarapodást idézhet elő
A kávé jelentős vércukorszint-ingadozást idézhet elő, ami édesség iránti erős vágyat eredményezhet. De a kávézás kulturálisan egyébként is kötődik a süteményfogyasztáshoz, ügyelni kell rá, hogy ne essünk túlzásokba.
Vegyszereket tartalmaz
Nagyon kevesen tudják azt, hogy a monokultúrás gazdaságok közül a kávéültetvényeken fogy a legtöbb növényvédőszer. Ezért is érdemesebb biokávét fogyasztani. A koffeinmentes kávék esetében a koffeint különböző vegyszeres kezelésekkel lehet a kávébabból eltávolítani, és az alkalmazott oldószer kis mennyiségben a végtermékeben is megmarad.