Egészséges szemlencsére vágysz? Mutatjuk, hogyan táplálkozz!

A szemünk az egyik legtitokzatosabb része testünknek, pedig róla is érdemes minél többet megtudni, hogy mindent megtehessünk egészsége megőrzéséért. Hogyan épül fel például a szemlencse? És hogyan támogathatjuk az egészségét?
Először is tisztázzuk, mi is az a szemlencse. Ez az apró, átlátszó, lencseszerű kis részünk a szemünkben, a szivárványhártya és az üvegtest között helyezkedik el, és nagyrészt fehérjék vizes oldatából áll. Az anyagából adódóan rugalmas állagú, amelyre azért van szüksége, hogy könnyebben alkalmazkodhasson az egyes távolságokhoz (például a közeli és távoli tárgyakhoz).
Ez a rugalmasság viszont minél idősebbek vagyunk, annál jobban csökken, sőt a szemlencse együtt nő a gazdájával, ugyanis a közepén lévő hámsejtek fokozatosan lencserostokká alakulnak. Azonban minél kevésbé rugalmas, minél keményebb a szemlencse, mi annál rosszabbul látunk, és általában ez az oka annak, hogy 50 éves korunk környékén már egy olvasószemüveget is magunkkal cipelünk mindenhova.
Ezt a jelenséget öregszeműségnek vagy presbyopiának nevezzük, de akármennyire is hangzik rosszul, ez ma már egy remekül kezelhető probléma - legalábbis a margitszigeti Focus Medicalnál biztosan!
Szintén a szemlencsét érintő gyakori szemprobléma a szürkehályog. Ez a szembetegség alapvetően a szemlencse elhomályosodását, beszürkülését jelenti, és amellett, hogy befolyásolja a színek érzékelését, számos más kellemetlen tünettel is jár. Ilyen például a gyors tempójú látásromlás, a fényérzékenység, a fénykörök érzékelése a fényforrásoknál, a homályos látás és a kettőslátás is. Szerencsére ma már a szürkehályog is kezelhető, méghozzá a végleges megoldást kínáló szürkehályog műtéttel (például a Focus Medicalnál), amely valójában a régi, elöregedett, beszürkült szemlencse modern műlencsére cserélését jelenti.
Mit tehetünk a szemlencse egészségéért?
Sajnos teljes egészében nem előzhető meg sem az öregszeműség, sem a szürkehályog helyes táplálkozással, viszont késleltethetjük vele a kialakulásukat.
A szemlencse számára nagyon fontosak a bioflavonoidok, a karotinoidok, a glutation, a C- és E-vitamin, illetve az N-acetyl-karnozin is. Ezért aki ügyel a szemlencséje egészségére, az sok brokkolit, spenótot, répát, édesburgonyát és áfonyát eszik. Persze a megfelelő étrendkiegészítők is jó megoldások lehetnek, de a zöldségek és a gyümölcsök általában finomabbak.
Oldalak

This is a modal window.