Rákellenes vitaminbomba - Ismerd meg a rukkola jótékony hatásait
A rukkola egy kissé furcsa kinézetű növény, amely különleges ízvilágával igazán fel tudja dobni a tésztákat, pizzákat. Emellett azonban a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes fogyasztani. Nézzük, mik ezek pontosan!
Tele van antioxidánsokkal
A keresztesvirágú növényekhez hasonlóan a rukkola is kiváló antioxidáns-forrás. Ez azért is jó hír, mert az antioxidánsok védenek az oxidatív stressztől, amit a szabad gyökök okozzák azáltal, hogy megtámadják az egészséges sejteket így krónikus betegségeket idézve elő. Antioxidánsban gazdag ételeket fogyasztva erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük a rák, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét és még az öregedést is lassíthatjuk.
A-vitaminban gazdag
A rukkola tele van A-vitaminnal, amely antioxidánsként működik. Véd a szabad gyökök által okozott károsodástól és javítja a szöveteket. Jót tesz a fogaknak, a csontoknak és a szemnek. Tisztán tartja a bőrt, valamint felel a tüdő egészséges működéséért.
Dúskál K-vitaminban
A K-vitamin javítja a véráramlást, véd a véralvadás okozta rendellenességektől, például a stroke-tól és a trombózistól. Gyulladásgátló szerként is működik, így segítségével elkerülhetőek az ízületi gyulladások és a köszvény. Egyes kutatások kimutatták, hogy az Alzheimer-kór ellen is hatásos.