Az Omega-6 zsírsavnak káros hatásai is lehetnek
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/omega-6-123_lead.jpg?itok=Gr4sv9wM)
Figyeljünk a megfelelő mennyiségre.
Omega-6
A többszörösen telítetlen zsírok, mint az omega-3 és az omega-6 zsírsavakra szervezetünknek nagy szüksége van, ám nem mindegy, hogy ezeket milyen arányban és mennyiségben juttatjuk be -írja a webbeteg. Míg az omega-3 gyulladáscsökkentő hatással bír, az omega-6 túlzott fogyasztása éppen ellenkezőleg: gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok keletkezéséhez vezethet. Ezért nagyon figyelnünk kell arra, hogy tartsuk a megfelelő arányt a két zsírsavnál: omega-3 : omega-6 1:1 vagy 1:4 arányban legyen étrendünkben. Ez azonban nem egyszerű, hiszen az omega-6 zsírsavat a növényi olajok nagy mennyiségben tartalmazzák, így ha főzünk, előforulhat, hogy sokkal többet viszünk be szervezetünkbe, mint kellene. Mit tehetünk akkor annak érdekében, hogy kiegyenlítsük a mennyiségeket?