Nem minden biotermék bio - 4 jelzés, ami segít, hogy ne verjenek át

Azon emberek közé tartozol, akik nagyítóval nézik az ételek összetevőit, mert fontos számukra, hogy semmiféle vegyszert ne tartalmazzon egy adott termék, azonban teljesen eltévednek a különböző jelzések dzsungelében? Íme egy kis könnyítés a mindennapos vásárláshoz, hiszen csupán az alábbi négy védjegyet kell figyelnünk, és biztosak lehetünk abban, hogy igazi bioterméket veszünk.
Mi a bio és az öko között a különbség?
A két kifejezés között nincs különbség, hiszen mindkét kifejezés arra utal, hogy a termékek ellenőrzött körülmények között, környezetkímélő módon termeltek, azaz nagyon komoly követelményeknek kell megfelelniük a bio-/ökotermékeknek. Nem így például a reformként titulált élelmiszereknek, melyek csupán egy adott időben egészségesnek és az előző kordivathoz képest újnak számítanak.
Mikor bio a bio?
Az Európai Unió ökoelőírásai alapján csak akkor nevezhető egy termék bionak, ha 95 százalékban biológiai összetevőkből gyártották, a gyártás során nem használtak fel génmódosított adalékokat, és nem alkalmaztak ionizáló sugárzást.
Mivel a biotermesztés legfontosabb célja a természet megóvása, így nem használ olyan anyagokat, amelyek károsítják vagy rombolják azt. Ez azt jelenti, hogy nem használnak szintetikus műtrágyát, valamint szintetikus növényvédő szereket sem.
A szigorú előírások ellenére rengeteg különféle címke létezik már, ami a termék biojellegét hivatott jelölni, azonban nagyon óvatosnak kell lennünk, ugyanis nem minden bio, amire az van írva. Ha biztosak szeretnénk lenni, hogy valóban bio ételeket fogyasztunk, akkor a következő oldalon található négy védjegyet kell csak figyelnünk.
Fotó: healingthebody.ca
Oldalak
