Napi 1 csésze megelőzheti az Alzheimer-kórt, de 2 már károsíthatja a memóriát - Te mennyit iszol belőle?
Szinte naponta változik az álláspont arról, hasznos-e a szervezetnek a kávé vagy sem. Olasz kutatók szerint is-is: egy friss tanulmányban arra az eredményre jutottak, hogy megfelelő mennyiség nagyon jót tesz az agynak, és megelőzheti az Alzheimer-kórt, de napi két csésze már súlyos memóriakárosodást idézhet elő. Nézzük a részleteket!
A koffein hatása az agyra
Napi egy csésze kávé segíti az agy normális működését, és megvédi azoktól a fehérjéktől, amik elpusztítják a memória elvesztéséért felelős neuronokat. Napi két vagy több csésze azonban növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – állapították meg olasz kutatók.
A DailyMail azt írja, a friss vizsgálat során 1500 idősebb embert tanulmányoztak; arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a koffein az agyra. A koffein, mint tudjuk, az egyik legnépszerűbb élénkítőszer, rengetegen fogyasztják világszerte. A webbeteg szerint befolyásolja a hangulatunkat, az állóképességünket, az agyi vérellátottságot, az emésztőrendszerünk működését. Leggyakoribb forrása a kávé; egy átlagos csészében 70-180 mg koffein van, de ez természetesen függ attól, hogyan és miből készült.