Naponta egy marék ebből a nasiból, és rohamosan csökken a koleszterin
Lehet, hogy neked is van otthon belőle.
Egy marék mag, és csökken a koleszterin
Amíg világ a világ, a magvak mindig kitüntetett helyen fognak szerepelni az egészséges étkezésben: legyen szó dióról, manduláról, kesudióról vagy paradióról, ha nem esszük túl magunkat belőlük, jótékonyan befolyásolják a szervezetünk működését. Esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, segítik a fogyást, az emésztőrendszer, a szív működését, ezenkívül még a csontokat is erősítik. Nem utolsó sorban pedig a legfinomabb nassolnivalók!
A mandula különösen hatékony
Ha szívproblémákkal, pontosabban magas koleszterinszinttől szenvedsz, akkor azt ajánljuk, sürgősen szokj rá a mandulára: egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy ha naponta egy marékkal megeszünk belőle, rohamosan csökkenni fog a koleszterinszintünk - írja a Reader's Digest.
A koleszterinről
A szervezetünkben és az ételekben található telített zsírokból a máj állítja elő a koleszterint, mely testünk minden részén speciális fehérjékkel kapcsolódik össze és így kerül be a vérkeringésbe. Ennek a kapcsolódásnak, idegen szóval lipoproteinnek két fajtája van, az alacsony sűrűségű LDL, és a magas sűrűségű HDL. Az LDL – ezt hívják "rossz"nak – a májból a sejtek felé szállítja a koleszterint. Ha ebből túl nagy mennyiség van jelen a vérben, az érfalakat súlyosan károsíthatja, mégpedig úgy, hogy lerakódik az artériák belhártyája alatt keménnyé, merevvé téve azok falát. Ezt az állapotot hívjuk érelmeszesedésnek, melynek későbbi következménye lehet például a szívinfarktus.
Ezzel szemben a HDL, a "jó" koleszterin, a felesleges koleszterint kivonja a vérből, és visszaszállítja a májba, amitől csökken a fent említett állapot kialakulásának kockázata is. A májba jutott koleszterinből többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék emésztését segítik elő - írja a vital.hu. Jó, ha tudod, hogy a mandula csak a rossz koleszterint csökkenti, a jót növeli, ezért van olyan jó hatással a szervezetre.