Lehull a lepel: itt az igazság a banánról!

A gyümölcs, aminek hatása és tápértéke nem csak a szakemberek, de a közvélemény számára is kérdéses. Van, aki cukros műgyümölcsnek tartja, de akad olyan is, aki szerint tápláló, energiát adó és egészséges finomság. A kételyeket most eloszlatjuk, hisz kiderül, hogy jó-e vagy rossz-e nekünk, ha banánt fogyasztunk.
A banánról általában
A banán alapvetően egy trópusi, lágy szárú növény, mely a legtöbb esetben fa termetűre növekszik. Éves szinten 50-70 kilogramm utóérő gyümölcsöt hoz, ami miatt kifejezetten termékeny. Mivel utóérő, ezért nagyszerűen szállítható, így az egzotikumnak számító gyümölcs nem is oly különleges (lehet, hogy pont ez a jó!), mert egész évben kapható. Többféle fajtája létezik, azonban a világon leginkább elterjedt, a hosszúkás 10-15 centiméteres és görbe alakú típus.
Miért jó?
Tápértéke nagyszerű, mivel egy közepes méretű banán 105 kalóriát és 27 gramm szénhidrátot tartalmaz. Sokan a magas cukortartalma miatt ítélik meg negatívként, azonban ez az érték nem magasabb, mint az almáé vagy a baracké. A benne lévő cukor vagy épp keményítő (érettségtől függően) ráadásul közepes glikémiás index-szel bír, így nem löki az egekbe a vércukorszintet. Olyan ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, mint a kalcium, kálium, vas, foszfor, A-, B- és C-vitamin. A banán nagyszerűen eltelít, remek energiaforrás és magas rosttartalma miatt a bélműködésre is pozitívan hat.