Közérzetjavító gyümölcs: nektarin
Miért is hívják őszibaracknak ezt a gyümölcsöt? Hiszen nem is egy tipikus őszi gyümölcs, sőt júniustól már a boltokban is megtalálhatjuk.
Az őszibarackról
Az őszibarackot nektarinnak, sőt kopasz baracknak is hívják. A rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a mandulának és a sárgabaracknak. Rengeteg fajtáját ismerjük, és akár 30 évig is termőképes maradhat. Termését júniustól szeptemberig élvezhetjük. A gyümölcshúsban egy hosszúkás, csonthéjas mag helyezkedik el.
Gyógyhatása
A nektarinban nagyon sok vitamin fellelhető, közöttük kiemelkedően magas a C- és B-vitamin aránya. Biotin tartalmának köszönhetően kiváló haj- és bőrszépítő hatással bír. Rostban és ásványi anyagban gazdag, így az emésztést is segíti, megakadályozza a székrekedést. Tartalmaz pektint is, ami a koleszterin szintet tartja egyensúlyban. Magas káliumtartalommal bír, emellett található benne kálium, nátrium és magnézium is, ami a szívbetegek panaszait enyhítheti. A benne található niacin és szelén közérzet javító hatással bír, és hormonkiegyenlítőként is funkcionál, így a serdülőkorban lévőknek különösen ajánlott.
Felhasználási módok
Elsősorban, mint nyers gyümölcsöt fogyasszuk, hiszen így juttathatjuk a legtöbb vitamint a szervezetünkbe. Főzhetünk belőle akár lekvárt is, így télen is élvezhetjük különleges ízét. Díszíthetjük a süteményeket, tortákat is vele, sőt akár le is fagyaszthatjuk, de csak miután meghámoztuk és felszeleteltük, vagy pürésítettük. Utána akár koktélokhoz, pezsgőkhöz is felhasználhatjuk a fagyasztott gyümölcsöt.