Kisbabát vársz? Ezekre ügyelj az étrended összeállításánál
A kismamák étrendje nem csak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése miatt is nagy jelentőségű. Nézzük, mit érdemes tudni a helyes táplálkozásról!
Nem kell kettő helyett enni
Ma már közismert, hogy a várandósság nem teszi szükségessé a jelentősen nagyobb mennyiségű étel fogyasztását. Áltagos testalkat esetén napi 300 kalóriával nő meg a kismama energiaigénye a korábbihoz képest. Ennek bevitelét azonban az első hónapokban előforduló émelygés és hányás megakadályozhatja, ilyenkor érdemes szakember tanácsát kérni.
„Az esetleges rosszullétektől függetlenül a kismamáknak biztosnak kell lenniük abban, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a napi étrendjük. A nőgyógyásszal konzultálva hasznos lehet, ha magzatvédő- illetve terhességi vitaminokkal is kiegészítik a táplálkozásukat” – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa. – „Az orvos segítségével a vény nélküli készítmények közül is könnyebb megtalálni az adott kismama számára legoptimálisabbat.”
1. Változatos étkezés
Ha a hagyományos értelemben változatosan étkezünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy minden szükséges tápanyagot beviszünk a szervezetünkbe. Az étkezések zömében megjelenhetnek a gabonák, a pékáru, legalább három-négy adag zöldség és gyümölcs, egészséges fehérjeforrások, mint a húsok, a halak, a tojás és a magvak, és napi szinten a tejtermékek is. Amiből lehet, érdemes az alacsony zsír- és cukortartalmút választani.
2. Kalciumbevitel
Napi 300-600 mg kalciumbevitel elengedhetetlen a baba és a mama egészsége szempontjából. A kalcium a kismamánál az izom-összehúzódást és az ideg-ingerület vezetést befolyásolja, a magzatnál pedig az egészséges csontok, fogak felépülését. Gazdag kalciumforrások az olajos magvak, a mák, a saláta, a szőlő, a füge, a narancs, a citrom és a joghurt. Tudni kell, hogy a kávé és a szénsavas üdítők gátolják a felszívódását.
3. Magas rosttartalmú ételek
A bélmozgás elősegítése érdekében rendszeresen érdemes magas rosttartalmú élelmiszereket, például teljes kiőrlésű gabonákat, tésztákat, barna rizst, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. Beválhat a joghurtba kevert búza- vagy zabkorpa is.