Jelentősen csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát - Ezt az olajat illeszd be az étrendedbe
Sokan dicsérik a mediterrán diétát, és most itt egy újabb indok, amiért érdemes ezt az étrendet követni: egyik összetevője, az extra szűz olívaolaj 62 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát – derült ki egy friss kutatásból.
Kedvező eredmények
A spanyol kutatók 4 ezer 60-80 év közötti nőt vizsgáltak, akiket három csoportba osztottak. Az elsőbe kerülők mediterrán étrendet követtek, nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, halat és hüvelyes növényt fogyasztottak, és kerülték a tejtermékeket, a vörös húsokat, az édességeket. Emellett étkezéseikhez naponta körülbelül 4 evőkanál extra szűz olívaolajat használtak. A második csoport is hasonló étrendet folytatott, annyi eltéréssel, hogy az olívaolajat mellőzték és inkább diófélékből ettek többet. A harmadik csoportot arra kérték, hogy alacsony zsírtartalmú étrendet kövessenek olívaolaj nélkül.
Az alanyoknál a következő 6 évben összesen 35 esetben alakult ki mellrák, de az eloszlás nem volt egyenletes, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az olívaolajat fogyasztóknál 62 százalékkal kisebb volt az esély a daganat kialakulására, mint az alacsony zsírtartalmú étrendet folytatóknál. A harmadik, dióféléket fogyasztó csoportban is látható volt egyfajta javulás, de nem olyan mértékű, mint az elsőnél.
Jótékony antioxidánsok
Az olívaolaj pozitív tulajdonságait elsősorban a benne lévő polifenoloknak köszönheti – nyilatkozták a spanyol kutatók. Ez az az antioxidáns, amely képes elpusztítani a rákos sejteket és megállítani a daganatok növekedését.
Ha Te is szívesen használod az olívaolajat, nyomj egy lájkot vagy oszd meg a cikket másokkal is!
Ezt is ajánljuk: Újjászületik a szíved, ha ezeket eszed - 5 koleszterincsökkentő étel