Ez a két népszerű étel súlyosan növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát: Érdemes kizárni őket az étrendből!
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2021/cikkek/alzheimer_kor_etelek_123rf.png?itok=I5R5BDjs)
A napi egy hamburger és sült krumpli elfogyasztása növelheti az Alzheimer-kór kockázatát - állapították meg egy nagyszabású kutatás során.
Kognitív hanyatlás
Brazil kutatók, akik tíz éven át 10 ezer embert figyeltek meg, megállapították, hogy azoknál, akik kalóriáik negyedét feldolgozott élelmiszerekből szerezték be, 28 százalékkal nagyobb volt a kognitív hanyatlás, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztottak ezekből.
Felszólították az embereket, hogy többet főzzenek maguknak, és fogyasszanak rendszeresebben nem feldolgozott élelmiszereket, például gabonaféléket, zöldségeket és halat. Az átlagos amerikai étrend mintegy 58 százaléka feldolgozott élelmiszer, míg Kanadában ez az arány a tanulmányok szerint 48 százalék. A szakértők szerint a feldolgozott élelmiszerek magas cukor-, só- és zsírtartalma állt a gyorsabb kognitív hanyatlás hátterében, mert fokozta a gyulladást. Hozzátették, ez egyértelmű jele annak, hogy az embereknek gyakrabban kellene otthon főzniük maguknak.
Lapozz!