Ezért érdemes sok padlizsánt fogyasztanod

A padlizsán talán nem a legnépszerűbb zöldségeink közé tartozik, de akik rajonganak a reformkonyháért, azok körében nem ismeretlen ez a lila színű zöldség. Ráadásul rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.
A padlizsán Indiából származik és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyagai közé tartozik. Nálunk ugyan nem vált a mindennapi étkezés részévé, de érdemes próbálkoznunk vele, mert fantasztikus hatással van a szervezetünkre, amellett hogy nagyon sokféle elkészítési módja létezik.
Vitaminbomba
A padlizsán egyik fantasztikus tulajdonsága, hogy magas a vitamin és az ásványi anyag tartalma. Többek között tartalmaz A-, B1-, B2 és C-vitamint. Ezen kívül még számos ásványi anyagot is tartalmaz. Főleg kalcium, foszfor, vas és magnézium tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztanunk belőle. Arra azonban figyelni kell, hogy ezek a fontos anyagok leginkább a zöldség héjában találhatóak meg, így ha lehet, akkor nem érdemes meghámozni felhasználás előtt.
Emésztés serkentő
Másik nagyszerű hatása, hogy segíti az emésztésünket, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása miatt a különböző bélgyulladásokat és májat érintő betegségeket is megelőzhetjük vele. Emellett vízhajtó hatása miatt a vese betegségeit is elkerülhetjük a fogyasztásával.
Idegnyugtató, koleszterincsökkentő
A padlizsán jótékonyan hat az idegrendszerünkre is és ráadásként még a káros koleszterin mértékét is csökkenti a vérben és növeli a jótékony koleszterin szintjét, így azoknak, akik koleszterinproblémákkal küzdenek, érdemes kipróbálniuk a padlizsánt. Ráadásul a padlizsánban található fenolsavak megvédik a sejteket a káros szabadgyököktől, és ezzel sokat tehetünk a különböző rákos megbetegedések kialakulása ellen.
Fogyókúrázóknak is javasolt
Akárcsak a cukkini, a padlizsán is a fogyókúrázók kedvence. Mivel nagyon alacsony a padlizsán kalóriatartalma - száz gramm összesen 27 kalóriát tartalmaz - így bármilyen fogyókúrába tökéletesen beilleszthető. Ráadásul nagyon sokféle módon elkészíthető, így nem kell az egyhangúságtól tartani, hiszen szinte bármilyen alapanyaggal társítható.
Vegetáriánusoknak is
Sok helyen ma már akár a hús helyett is fogyasztják a padlizsánt, hiszen ez az egyik olyan zöldség, amelyet akár rántva, sütve vagy főve és grillezve is fogyaszthatunk. Ezért a vegetáriánusok számára is egy fontos alternatíva lehet, a változatosabb étrend kialakításához.