Egészséges magvak - Ezekből tápláló és változatos ételeket készíthetsz

Ha már unalmasnak találjuk a krumplit és a rizst köretként, érdemes kipróbálnunk a következő magokat is, amelyek nem csak finomak, de nagyon egészségesek és táplálóak!
Bulgur
Miért fogyasszuk?
A bulgur hasonlóan a köleshez alacsony kalória- és magas rosttartalommal rendelkezik, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Jót tesz az emésztésnek és az anyagcserének, továbbá alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilan tartja a vércukorszintet. Tápanyagokban gazdag, elsősorban B-vitamint és vasat tartalmaz nagy mennyiségben.
Hogyan készítsük?
A bulgur Ázsiában és Dél-Európában igen népszerű, pár perc alatt elkészül, ha megfőzzük vagy pároljuk. Kiváló összetevője lehet például a salátáknak, illetve az arab országokban kedvelt tabulénak, de köretként is kiváló.
Hajdina
Miért fogyasszuk?
A hajdinának magas a fehérjetartalma, számtalan nyomelemet tartalmaz, úgymint a vas, a cink vagy éppen a szelén, a vitaminok közül pedig elsősorban B- és E-vitamint. Könnyíti az emésztést a benne lévő rostoknak köszönhetően, a vércukorszintet és a vérnyomást kontrollálja, felel az erek egészségéért és a zsíranyagcserét is szabályozza.
Hogyan készítsük?
A hajdinának számtalan felhasználási módja ismert, helyettesíthetjük vele a rizst, ehhez csak meg kell párolnunk, de készíthetünk belőle levest vagy édességet is.