Eddig nem azt mondták, hogy kerüljük?! Ez a fűszer állítólag nagyon is egészséges
Bár gyakran óva intenek bennünket a fűszeres ételek gyakori fogyasztásától, egy friss kutatás most pont az ellenkezőjét állítja: a chilipaprika fogyasztása csökkenti a halálozási kockázatot.
Jótékony hatások
A Pekingi Egyetem kutatása szerint napi egy chilipaprikát elfogyasztva 14 százalékkal csökkenthetjük a halálozási kockázatot, de már akkor is 10 százalékos javulást érhetünk el, ha csak hetente vagy kéthetente egyszer élünk a fűszernövénnyel. A BMJ folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Jun Lv, docens, PhD hallgató szerint a fűszerek, egészen pontosan annak bioaktív vegyületei, mint például a kapszaicin, számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, például antioxidánsként működve gyulladáscsökkentőek, rákellenesek és vérnyomáscsökkentő hatásúak. Hatékony védelmet nyújtanak a daganatos megbetegedések, szív- és légzőszervi betegségek ellen, ráadásul még az emésztést és a bél egészségét is javítják.
Más fűszernövény is segíthet
A vizsgálatban egyébként fél millió kínai felnőtt vett részt, akiket felkértek, hogy rendszeresen fogyasszanak chilipaprikát. A kutatók szerint azonban a többi fűszernövény is javíthat az egészségünkön, például a pirospaprika, a kömény vagy éppen a fekete bors.