Edd ezt reggelire: nemcsak fogyaszt, hanem a rákot is megelőzi
Kevesen ismerik, pedig jótékony hatásai miatt mindenkinek fogyasztania kellene. Szakértőnk, Fodor Imre fitness edző, testépítő napi tanácsában a chia magról árul el fontos információkat.
Mi is az a chia mag?
Egy igazi szuperétel! A “chia” szót a maják az erő megfelelőjeként használták. Az ősi kultúrákban ezt a finomságot kifejezetten futó hírnökök ették; maguknál hordtak egy kis tasakot, tele chiával, és a magból nyert energiának hála, akár egész nap képesek voltak futni.
Miért fogyasszuk?
- kétszer annyi fehérje van benne, mint más gabonafélében
- ötször annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, plusz bórban is gazdag, amely segít beépíteni a kalciumot a csontokba
- kétszer annyi kálium van benne, mint a banánban
- háromszor annyi antioxidánst rejt, mint az áfonya
- háromszor annyi vas van benne, mint a spenótban
- bőséges omega-3 és omega-6 forrás
- hétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
- komplett fehérjeforrás, magában hordozza az összes esszenciális aminosavat