A vaj vagy margarin az egészségesebb? - meglephet a válasz!
Melyik az egészségesebb? A vaj vagy margarin? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja az embereket. Nem csoda, hiszen hatalmas mennyiségű téves információ található az interneten. Ennek egy része gyenge kutatásokon vagy hiányos bizonyítékokon alapul, míg más információk egyszerűen elavultak. Ez a cikk összehasonlítja a kettőt, megvizsgálva a jótékony és kártékony hatásukat egyaránt.
Mi a vaj és a margarin?
A vaj és a margarin hasonlítanak, és ugyanazon célra használják a konyhában. Táplálkozási profiljuk azonban eltérő. Míg a vaj sok telített zsírt tartalmaz, a margarin telítetlen zsírokban és néha transzzsírokban gazdag.
A vaj hagyományos diétás alapanyag, amelyet krémes habbal készítenek. Elsősorban sütőzsírként, szószok, sütemények és péksütemények kenőanyagként vagy összetevőjeként használják.
A margarin pedig egy feldolgozott élelmiszer, amelyet pékáruk megkenésére használnak. A modern típusú margarin növényi olajokból készül, amelyek többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak.
Mivel a növényi olajok szobahőmérsékleten folyékonyak, az élelmiszer-tudósok megváltoztatják kémiai szerkezetüket, hogy szilárdak legyenek, mint a vaj.
Az elmúlt évtizedekben hidrogénezésként ismert eljárást alkalmaztak a margarinban lévő növényi olajok keményítésére. A hidrogénezés növeli az olaj telített zsírtartalmát, de egészségtelen transzzsírok képződnek melléktermékként.
Ezért egy újabb eljárás, az úgynevezett zsírkivonás/átészterezés hasonló eredményeket ér el anélkül, hogy transzzsírokat képezne.
A hidrogénezett vagy átészterezett növényi olajokon kívül a modern margarin több élelmiszer -adalékanyagot is tartalmazhat, beleértve az emulgeálószereket és színezékeket.
Egyszerűen fogalmazva, a modern margarin magasan feldolgozott élelmiszer-termék, amely növényi olajokból készül, míg a vaj alapvetően tömény tejzsír.
De melyik az egészségesebb? A vaj vagy a margarin?
Lapozz tovább, a cikk folytatódik!
fotó: 123rf.com
Oldalak
This is a modal window.